Batik

Jag har arbetat med batik i 40 år. Batiken har varit en stor del av mitt liv.

Med ålderns rätt har jag nu lagt batikpenslarna åt sidan. Jag kände att nu var jag klar.

Här nedan finns några bilder och förklaring till själva arbetet.

 

 

EN BILD som spelar på stillhetens toner…

Teknisk beskrivning:  VAXBATIK – Vaxreservage

MATERIALBESKRIVNING:

DUK: Bomullsväv, linne – eller en blandning av dessa

FÄRGER: Batikfärger -Kypfärger – som blandas med kemikalier till stora färgbad

VAX: Rent bivax blandat med paraffin. Denna blandning smältes och upphettas till 140 grader och appliceras på duken med pensel.

ARBETSGÅNG: En ordentlig skiss krävs för att lägga upp arbetsgången.

Jag börjar med att vaxa upp motivet på vit duk – o färgar en tunn ton i gråblått. Sedan kokar jag bort vaxet o då finns en enkel skiss i vitt mot ljus bakgrund.

Vaxning med hett flytande vax ..

URKOK – i kokande vatten med soda och tvålflingor.

Första färgskalan är svart. Jag vaxar nu över allt som inte skall innehålla svart.  – Allt från ljusaste grått till svart. Första färgbadet är en ljus grå. Vid färgning tar nu allt som INTE är vaxat åt sej färgen. När duken är torr vaxar jag över det som skall vara ljusgrått o doppar sen i en mörkare grå – o gör om samma prosess igen – upp till tio färgningar där den sista är svart. Nu är hela duken täckt med vax och det är dags för urkokning.

Då lägger jag duken i kokande vatten som innehåller tvålflingor o soda. Vaxet löses upp och efter mycket sköljande i hett och kallt vatten så är duken ren från vax.

Nu finns en svart färgskala på duken och det är dags för nästa färgskala – en gul/brun. Allt som INTE skall vara gul/brunt skall vaxas över – o sedan färgar jag som tidigare – en nyans i taget – o sen urkok.

Man får tänka isär färgskalorna. Jag gör en svart, en blå, gulbrun och en röd ibland. Var och en av dessa färgskalor kan innehålla upp till tio olika nyanser – från ljust till mörkt. Det innebär alltså att varje bild kan innehålls upp till ca 30 färgbad.

Varje nyans har sitt eget färgbad. Ett färgbad håller bara i fyra timmar.

Jag har aldrig färg i penseln – bara hett flytande – ofärgat vax. Det finns alltså inget påmålat i efterhand. All färg som finns på duken är färgad i ett färgbad.

BILDEN SITTER I DUKEN – och inte PÅ duken.

Detta är tidskrävande och det är stora krav på noggrannhet eftersom jag inte vill ha några krackeleringar- sprickor i vaxet – i mina himlar….

Om vaxet spricker så tränger färgen in i sprickan och det blir oönskade linjer.

En serie på tio bilder tar ca. två månader att få fram.

När den är klar så monterar jag upp duken på en kilram och ramar med list.

Fjällvärlden i batik……

             

vaxbatik